Sabtu, 23 Jun 2012

PROJEK KARIPAP

Assalamualaikummm...

Anak dare akak yg sorang ni dah banyak kali mintak akak buat karipap. Karipap memang feveret akak anak beranak. Selama ni nak senang keje..akak beli je..maleh nak buat. Kene ada mood baik punye baru leh buat karipap. Renyah sket keje nye, kene siapkan inti dulu..pehtu uli kulit karipap plak..pehtu mengentel karipap lagi..pehtu goreng. Panjangggg citernye kan? tu kalau malas..bila datang mood rajin, segala kesulitan akan ku redah demi mu karipap..

Akceli intinya akak dah siapkan last week lagi. Tapi tidak ada kesempatan nak membuatnya. So, arini kita gentel ler karipap yee..sebab akak hangin bila anak dare akak dok bising bila nak buat karipap..bila nak buat karipap berulang2 kali selagi dia tengok akak dok lepak cam tak de keje jee kan..Hamik ko..sekali goreng 15 ketul..memang dia makan bebetul, dia sorang je balun 5 ketul. Si abang makan 3 ketul..akak pun balun gak 3 ketul ada belen 4 ketul untuk abah dorang. Yang  selebihnya akak goreng setengah masak dan  disejukbekukan..bebila nak makan, leh goreng lagi. Tadi dok uli2 dapat lah 30 biji karipap. Buat sendiri memang berbaloi-baloi.

Seperti selalu akak tak de sukat2 kalu nak masak..sukat dengan mata je..pehtu main campak2..asal jadi sudeh..kita yang buat dia kan bak kata kak Gee...

Resepinya mudah je..

Inti:

500 gm kentang - potong dadu
1/2 labu bawang besar - potong dadu
3 ulas bawang putih - cincang
udang kering lebihkurang 3 ringgit (sepeket seringgit)- rendam dan ditumbuk kasar
sepokok daun sop
2 sudu besar rempah kari
setangkai daun kari (kalau ada, tak de pun tak pe)
garam secukup rasa

Tumis bawang, bawang putih dan udang kering. Kacau hingga naik bau, masukkan rempah kari dan daun kari. Kacau rata.

Masukkan ubi kentang dan garam. Gaul sebati dan tuangkan sedikit air. Biar sampai masak.

Bila dah masak, keluarkan dari kuali dan biarkan sejuk.

Kulitnya:

4 sudu besar margerine - dicairkan
1 cawn air + garam
300 gm tepung gandum (akak guna tepung gandum faiza)

Sediakan tepung dalam mangkuk dan curahkan margerine cair dan gaul sehingga menjadi serbuk roti.
Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil mengaul tepung tadi dan uli hingga menjadi doh.

Rehatkan doh selama 10 minit. Kemudian boleh digelek dan  bentukkan karipap menggunakan acuan karipap dan diklim kemas sekeliling karipap.

Goreng hingga masak..(sori gambo tak berapa clear plak)































Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...