ASSALAMUALAIKUMMM..
Bila kerajinan melanda, maka ada saja yg nak digodek kat dapur kan..petang semalam spt yg telah dijanjikan, akak buat projek quiche plak. Dah lama sebenOnya nak membuat quiche ni tapi asik bertangguh aje. Akak gunakan acuan quiche 20cm sbb oven akak tak de lah besO mana..kang beli acuan besau tak muat lak nak dimasukkan dlm oven. Resepi ni akak salin masa nonton rancangan chef wan di tv2. Satu lagi, akak tak guna sukatan ye..main baling2 ikut sedap tangan..
Bahan-bahannya:-
Pastri
2 1/2 cawan tepung gandum (untuk 2 acuan 20cm)
butter secukupnya
1 biji kuning telur
sedikit air sejuk berais
Bahan untuk ditumis
1 peket button mushroom dihiris
1 labu bawang besar potong dadu
2 keping dada ayam di hiris kecil-kecil
sedikit butter untuk menumis
sedikit garam dan lada hitam
Bahan kastad
4 biji telur gred A
Heavy cream
sedikit jus lemon
sedikit garam dan lada hitam
Cara-cara membuatnya.
1. Sediakan tepung gaul bersama butter hingga menjadi spt serbuk roti, masukkan
kuning telur dan sudukan air berais sedikit2 hingga adunan menjadi doh. Bungkus
doh dlm plastik dan simpan dlm fridge lebih kurang 1/2-1 jam.
2. Panaskan kuali dan masukkan butter tumis bawang hingga naik bau dan masukkan
ayam dan gaul rata, biarkan ayam masak. Kemudian masukkan mushroom, garam dan
lada hitam. Gaul sebati hingga masak. tutup api dan biarkan inti sejuk.
3. Keluarkan pastri dan canaikan mengikut saiz acuan quiche. Pastri yg telah
dimuatkan dlm acuan hendak lah dicucuk dengan garpu supaya pastri tidak mengelembung. Bakar separuh masak selama lebih kurang 15-20 minit.
4. Pukul telur dan masukkan heavy cream dan jus lemon, garam dan lada hitam. Kacau
sebati.
5. Masukkan bahan tumis ke dalam pastri kemudian tuangkan adunan kastad dan bakar
quiche hingga masak.
Memandangkan tak jumpa heavy cream, akak gunakan susu segar dlm kotak. Rasanya pun not bad..sedap. Selain dari ayam dan mushroom, kita boleh juga gunakan sayur-sayuran spt tomato, spinach or daging..ikut selera dan citarasa kita. Kalau u allz ada masa pls try quiche ni..mmg sedap..anak-anak akak ingat pizza. Quiche ni lebih kurang cam tart lah..sbb pastrinya sama dengan tart. Ok selamat mencuba..
Bila kerajinan melanda, maka ada saja yg nak digodek kat dapur kan..petang semalam spt yg telah dijanjikan, akak buat projek quiche plak. Dah lama sebenOnya nak membuat quiche ni tapi asik bertangguh aje. Akak gunakan acuan quiche 20cm sbb oven akak tak de lah besO mana..kang beli acuan besau tak muat lak nak dimasukkan dlm oven. Resepi ni akak salin masa nonton rancangan chef wan di tv2. Satu lagi, akak tak guna sukatan ye..main baling2 ikut sedap tangan..
Bahan-bahannya:-
Pastri
2 1/2 cawan tepung gandum (untuk 2 acuan 20cm)
butter secukupnya
1 biji kuning telur
sedikit air sejuk berais
Bahan untuk ditumis
1 peket button mushroom dihiris
1 labu bawang besar potong dadu
2 keping dada ayam di hiris kecil-kecil
sedikit butter untuk menumis
sedikit garam dan lada hitam
Bahan kastad
4 biji telur gred A
Heavy cream
sedikit jus lemon
sedikit garam dan lada hitam
Cara-cara membuatnya.
1. Sediakan tepung gaul bersama butter hingga menjadi spt serbuk roti, masukkan
kuning telur dan sudukan air berais sedikit2 hingga adunan menjadi doh. Bungkus
doh dlm plastik dan simpan dlm fridge lebih kurang 1/2-1 jam.
2. Panaskan kuali dan masukkan butter tumis bawang hingga naik bau dan masukkan
ayam dan gaul rata, biarkan ayam masak. Kemudian masukkan mushroom, garam dan
lada hitam. Gaul sebati hingga masak. tutup api dan biarkan inti sejuk.
3. Keluarkan pastri dan canaikan mengikut saiz acuan quiche. Pastri yg telah
dimuatkan dlm acuan hendak lah dicucuk dengan garpu supaya pastri tidak mengelembung. Bakar separuh masak selama lebih kurang 15-20 minit.
4. Pukul telur dan masukkan heavy cream dan jus lemon, garam dan lada hitam. Kacau
sebati.
5. Masukkan bahan tumis ke dalam pastri kemudian tuangkan adunan kastad dan bakar
quiche hingga masak.
Memandangkan tak jumpa heavy cream, akak gunakan susu segar dlm kotak. Rasanya pun not bad..sedap. Selain dari ayam dan mushroom, kita boleh juga gunakan sayur-sayuran spt tomato, spinach or daging..ikut selera dan citarasa kita. Kalau u allz ada masa pls try quiche ni..mmg sedap..anak-anak akak ingat pizza. Quiche ni lebih kurang cam tart lah..sbb pastrinya sama dengan tart. Ok selamat mencuba..
kulit pastri yg perlu dibakar dahulu
sedia untuk dibakar
chicken mushroom quiche sedia dimakan
Model tetap akak...sedang menjamu selera tak sempat sejuk pun..makan panas2
2 ulasan:
sedapnya quiche itu...nyum nyum... bak sikit..
nanti aku buat lagi..bagi korang lak rasa..mak dh rasa aritu
Catat Ulasan