Khamis, 17 Disember 2009

SALAM MAAL HIJRAH 1431


Dapatkan Mesej Bergambar di SiniBesok 18 Disember 2009 kita akan menyambut Tahun Baru Kalendar Islam. Kesempatan ini saya ambil untuk mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH 1431 kepada kengkawan yg sudi menjengok blog yg tak seberapa ini. Boleh lah kita amalkan doa2 spt yg saya lampirkan ini untuk kesejahteraan bersama...AMINNNNN


Doa penutup tahun Hijriyah,

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Ashar atau sebelum masuk waktu Maghrib (Hari Ini).

Barang siapa yang membaca doa ini, syaitan berkata " kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku saat itu juga. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dasanya setahun".Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Allah SWT berselawat ke atas junjungan kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Ya Allah Wahai Tuhan Kami, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini terhadap hal-hal yang Engkau larang aku untuk melakukannya dan aku masih belum bertaubat. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat atas kelalianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunan-Mu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian atas apa yang Engkau ridhai dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepada-Mu.

Ya Allah Wahai Tuhan Kami, Wahai yang Maha Pemurah, Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepada-Mu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas junjungan kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengaruniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Doa Awal Tahun Hijriyah,

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali sesudah maghrib pada malam satu Muharram.

Barang siapa yang membaca doa ini, syaitan berkata " Telah amanlah anak Adam ini dari godaan pada tahun ini karena Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah syaitan".Artinya:

Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Allah SWT berselawat ke atas junjungan kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Ya Allah Wahai Tuhan Kami, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. Yang awal dan atas kelebihan-Mu yang besar dan kemurahan-Mu yang berlimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dari-Mu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan para pembantunya dan dari bala tentaranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepada-Mu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Ya Allah Wahai Tuhan Kami, Yang Maha Pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas junjungan kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

2 ulasan:

secangkir madu merah berkata...

salam maal hijrah...semoga berhijrah kekehidupan yg lebih baik & cemerlang dunia & akhirat...

kak_ti berkata...

aminnnnn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...