Khamis, 12 Mei 2011

ONDE-ONDE KELEDEK

ASSALAMUALAIKUMM..

Dah lama tak buat juadah minuman petang, tingat masa kite kecik2 dulu mak rajin buat juadah petang. Bila kol 5 aje dah terhidang kuih muih dan teh tarik di atas meja, kita nih tunggu balun aje. Tapi suasana sekarang tak serupa itu lagi, kita lebih suka minum teh tarik di kedai mamak dah jarang mak2 zaman sekarang nih menghidangkan juadah petang untuk famili mereka, termasuk lah akak nih haa...

Selasa lepas akak cuti, tapi anak2 ke sekolah maknanya akak tetap juga ke Kelana Jaya untuk menghantar mereka dan dapat lah akak meluangkan masa di rumah mak. Kesempatan itu jugak, mak menyuarakan kepingin nak makan onde-onde. Apa lagi, lepas Asar akak pun ke dapur untuk menyediakan onde-onde keledek. Pelik ke? tak penah dengar onde-onde keledek? Opis mate akak lagi lah pulak..tak tau amendenye lah 'onde-onde' tu..bila akak sebut 'buah melaka' baru ler dia faham..pulakkkk....

Bila sebut onde-onde keledek tingat lah zaman akak kecik2 dulu, mak menjual kuih muih dan ada warong lagi..jangan memain jual kuih pun ada share partner. Jiran kami makcik Mun share partner mak akak, dia ni mmg lembut orangnye..susah nak dengar dia marah anak2 dia, tak cam mak akak sekali dia jerit mau gegar satu taman perumahan tu..heheh..Makcik Mun ni lah yg buat onde-onde keledek best in the world...gituuu. Mmg betul, akak suka kuih onde-onde Cik Mun, besar kuih tu ada ler kot sebesar bola golf tu..makan sebijik kenyangggg...intinya kelapa yg dimasak dengan gula merah. Kulitnya dari tepung gandung dicampur dengan keledek lenyek. Memang korang tak penah rasa ler onde-onde camgini..kan..kan..tak pe meh kita tengok resepinya..so uollzz leh try test tengok..sedap tak sedap...tapi akak buat aritu guna tepung pulut dengan keledek lenyek jee..tu pun kira ok gak lahh..cam biasa resepi akak tak de sukat2 main baling ajee..


Bahan-bahannya

1/2 kilo keledek
2 cwn tepung pulut
daun pandan diblend ambil airnya
sedikit pewarna hijau
gula kabung dipotong kecil
kelapa parut (ambil yg putih shj)
sedikit garam

Caranya




  1. Kupas kulit keledek dan rebus hingga empuk. Bila dah masak tos airnya dan dilenyek lumat.

  2. Bila keledek dah sejuk, campurkan tepung pulut, curahkan air daun pandan yg telah dicampurkan sedikit pewarna hijau dan uli hingga menjadi doh.

  3. Cubit doh tadi dan gentel bulat2 kemudian dileperkan dan diisi dengan gula kabung

  4. Jerang air dalam periuk hingga mendidih dan masukkan doh tadi rebus hingga masak.Kalu onde-onde terapung tu maknanya dah masak.

  5. Kelapa digaulkan dengan garam. Onde-onde yg telah masak tadi digaulkan pada kelapa.

  6. Onde-onde siap dihidang.

Selamat Mencuba...





Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...